Open Pit (2011)


Rate this episode:

Documentarul “Open Pit” (“Mina de suprafaţă”) spune povestea complexului de mine de aur Yanacocha, din Peru. Este a doua exploatare minieră de aur ca mărime din lume, iar în ultimii 20 de ani a provocat o serie întreagă de conflicte deschise între localnicii afectaţi direct de mine şi cei care beneficiază de pe urma lor.
Preţul aurului poate fi unul foarte mare atunci când legile incomplete şi politicienii corupţi lasă o libertate complătă companiilor miniere. Aşa s-a întâmplat în Peru, unde compania americană Newmont deţine cea de-a doua mină de aur din lume.
În caz că nu ştiaţi, Newmont este cel mai mare acţionar companiei canadiene Gabriel Resources, care mai departe controlează proiectul de la Roşia Montană, iar în Peru a reuşit să cumpere inclusiv poliţia şi armata, spre nemulţumirea celor care trebuie să îndure poluarea mineritului.
Realizat în 2011, documentarul Open Pit, “Mina de suprafaţă”, în traducere aproximativă, ramâne unul de actualitate. Şi va mai ramâne aşa câţiva ani buni.
Documentarul spune povestea complexului de mine de aur Yanacocha, din Peru. Este a doua exploatare minieră de aur ca mărime din lume, iar în ultimii 20 de ani a provocat o serie întreagă de conflicte deschise între localnicii afectaţi direct de mine şi cei care beneficiază de pe urma lor.
Localnicii spun că, de fiecare dată când au fost organizate dezbateri publice privind extinderea complexului minier Yanacocha, nici n-au avut loc în sălile de conferinţe. Compania a avut grija să le umple cu propriii angajaţi, susşinători vocali ai proiectului minier.
Gen: Documentar
Open Pit (2011) Documentar Online Subtitrat

loading...


Server 1

Server 2 Server 3 Server 4